poniedziałek, 12 stycznia 2015

Słodkości dla Babci i Dziadzia - z kursem / Something Sweet For Grandparents - With A Tutorial

Na mój dzisiejszy post dla Maja Design przygotowałam czekoladowniki z okazji zbliżającego się święta naszych kochanych Babć i Dziadziów :-)
For my today's post for Maja Design I created chocolate boxes to make gifts for the incoming celebration of the Grandmother's and Grandfather's Days :-)


Użyłam papierów z najnowszej kolekcji, Nyhavn, a żeby nadać charakteru vintage, dodałam elementy wycięte z papierów z kolekcji Vintage Autumn Basics. Wersja dla Babci:
I used the latest collection, Nyhavn, and to add some vintage character, I added elements cut out from papers of the Vintage Autumn Basics collection. Here's the Grandma box:




Wewnątrz jest miejsce na wpisanie życzeń oraz kieszonka na czekoladę:
There's a space for writing in wishes inside the box, and the pocket for a chocolate bar:


Wersja dla Dziadzia:
The Grandpa version:





Jeśli nigdy nie robiliście czekoladownika, warto spróbować - oto prosty kurs dla Was :-) (Ponieważ dostępne tablice do bigowania są calowe, wszystkie wymiary podane w calach):
If you'd never made a chocolate box before, it's really worth giving a try - here's a simple tutorial for you :-) (as available scoring tables are in inches, all measurements are given in inches as well):

1. Zacznijcie od zmierzenia tabliczki, którą chcecie podarować - a następnie dodajcie 1/4" do szerokości i wysokości jednej ścianki bazy (czyli x2) oraz 1/4" na grzbiet i otrzymacie szerokość i wysokość arkusza na bazę. U mnie to kwadrat 8x8", zbigowany na 3 3/4" i 4 1/4".
1. Begin by measuring the chocolate bar you want to give and estimate the measurements for your base, adding a quarter of an inch to the width and length of the front and back side and a quarter for the “spine”. My measurements for the standard 100g chocolate bar are 8×8 inches and scored at 3 3/4″ and 4 1/4″:


2. Po zagięciu na liniach bigowania otrzymacie coś na kształt okładek:
2. When you fold along the scoring lines, you get something that looks like book covers:


3. Teraz trzeba dociąć papiery na wzmocnienie bazy. Papiery Maja Design zapewniają odpowiednią sztywność, by utrzymać stosunkowo ciężką tabliczkę, przy 4 warstwach, cieńszych papierów musicie użyć więcej. I tak przycięłam po dwa panele na każdą frontową okładkę i po jednej do wnętrza - razem z bazą da to grubość 4 arkuszy na każde skrzydełko bazy. Docięłam też wąskie paseczki na grzbiet. Wymiary poszczególnych paneli są tak dobrane, by po złożeniu warstw widoczna była "ramka" szerokości 1/8". Najmniejszy widoczny na zdjęciu kawałek to miejsce na wpisanie życzeń.
3. Now cut some papers of your choice for the outer and inner decorations. With Maja papers you’d need about four layers of paper on each “wing” to make it sturdy enough to hold the chocolate bar. And so I cut two pieces for each outer cover and one for each inside cover – together with the base it makes four layers for the wing. I also cut two slim strips for the spine. The measurements are so that, when layered, a 1/8″ frame is visible. The smallest piece of paper is the space for the wishes:


4. Teraz czas na kieszonkę na czekoladę - dla ułatwienia zrobiłam biały szablon, by lepiej było widać potrzebne linie. Najważniejsze, by szerokość kieszonki była o 1/8" mniejsza niż szerokość skrzydła-ścianki, inaczej nie będzie się dało zamknąć czekoladownika. U mnie wymiary wynoszą: 7 5/8″ szerokość i 4 1/2″ wysokość, bigowanie na 1 1/2″, 2″, 5 5/8″ and 6 1/8″ na szerokości i 3 1/8″, 3 5/8″ na wysokości.
4. Now you need to make the pocket for the chocolate bar – I made a white template for you to see better. Make sure the width of the front of the pocket is 1/8″ less than the width of the side, otherwise you won’t be able to close the box. Mine measurements are: 7 5/8″ wide and 4 1/2″ high, scored at 1 1/2″, 2″, 5 5/8″ and 6 1/8″ on the width and 3 1/8″, 3 5/8″ on the height. Then cut out the areas that are crossed out in the photo:


Powinniście otrzymać taki kształt:
After that you should have such piece:


5. Po zagięciu linii bigowania sklejcie ścianki z tyłu, tworząc przestrzenną kieszonkę. Upewnijcie się, że dolna część jest na wierzchu, inaczej będzie przeszkadzać we wsuwaniu czekolady:
5. Fold the scores and glue them on the back, forming a dimensional pocket. Make sure the bottom piece goes outside so that it doesn’t hinder sliding in the chocolate bar:


6. I już można przystąpić do dekorowania :-) Najpierw rozłóżcie bazę na płasko frontem do góry i przyklejcie przez środek wstążkę - ustabilizuje to całą "konstrukcję:
6. Now you can start assembling your box: open the base flat and glue the piece of ribbon across the middle – this will stabilise the “construction:


7. Najpierw ozdóbcie wnętrze - najlepiej na płasko, by czekoladownik łatwo się zamykał. Jeśli chcecie mieć bardziej przestrzenne ozdoby wewnątrz, musicie to wziąć pod uwagę przy ustalaniu szerokości grzbietu bazy!
7. Decorate the inside covers – you should make it flat so that the boxes may close easily. If you want to mae some dimensional embellishment, add the dimension to the width of the spine while preparing the base!


8. Ozdóbcie też zewnętrzne okładki - najlepiej najpierw ozdobić panele i gotowe przykleić na dwustronną taśmę do bazy. I tu już możecie szaleć z przestrzenią ;-)
8. Decorate the outer covers – first layer and decorate the panels and then attach them to the base: I recommend double-sided tape for strong permanent fixture. For the outside, you can be as dimensional as you wish ;-)


9. Na koniec wklejcie kieszonkę - i gotowe :-) Kolejność oklejania ma ułatwić dobre dociśnięcie każdej warstwy - gdybyście najpierw ozdobili front, byłby kłopot z porządnym dociśnięciem warstwy wewnętrznej.
9. Finally attach the chocolate pocket - and you're done :-) The order of decorating the sides enables you to press the layers firmly – if you e.g. attach the dimensional outers first, you won’t be able to press the insides firmly to make sure they stick.


Listę wykorzystanych materiałów znajdziecie na blogu Maja Design. Nie zapomnijcie też o candy!
Visit the Maja Design blog for the list of supplies. Don't forget the giveaway!

5 komentarzy:

Ilona Konarczak pisze...

Fenomenalne i świetny, czytelny kursik!!!
P.S. dp Craft posiada w swej ofercie tablice do bigowania w cm - mam i polecam :)

K.C. pisze...

Fantastyczny pomysł i rewelacyjny kurs. Dzięki :)

Oliwiaen pisze...

Dziękuję bardzo :-)
Ilonko, ja nawet kupiłam tę bigownicę, ale oddałam w tym samym dniu, bo po bliższych oględzinach okazało się, że to też calowa bigownica, tylko na górze nadrukowana podziałka w cm. Zauważ, że mm nie pokrywają się z rowkami, które z kolei są takie same, jak w calowych.

Joanna Jankowska pisze...

Przepiękne :)
PS. Też korzystam z calowej ;-)

Ludkasz pisze...

Piękne czekoladowniki:)